
O carte care incepe in "Gradina Edenului" si se termina in "Bangul cel mare". O lectie de filosofie care incepe cu "... in fond si la urma urmei, ar trebui totusi ca ceva, candva, sa se fi nascut din nimic si din neant..." si se incheie cu ideea conform careia "... si noi suntem pulbere de stele...".
Cum ar fi daca la 14 ani ar aparea o persoana misterioasa in viata ta si ti-ar preda istoria filosofiei? Daca ti-ar explica in cuvinte simple ce credeau filosofii naturii despre aparitia lumii, sau ti-ar spune ca bazele fizicii atomice au fost puse in Antichitate? Sau ca Giordano Bruno si Galileo Galilei au fost omorati pentru ca au avut dreptate? Sau te-ar face sa intelegi incurcatele filosofii ale lui Descartes, Kant, Hegel sau Nietzsche? Sau ti-ar spune ca Marx vroia de fapt o lume ideala cand tu stii ca filosofia lui sta la baza comunismului? Cu siguranta ai fi surprins... Daca ti-ar spune ca exista posibilitatea ca noi sa nu existam decat in constiinta cuiva? Ca suntem parte din povestea pe care el o construieste? Cu siguranta nu ti-ar conveni...
Daca la 14 ani esti in stare sa intelegi ideile filosofice ale celor mai mari ganditori ai omenenirii, inseamna ca esti genial? Nu, inseamna ca cineva ti le-a explicat pe intelesul tau. Acest lucru il face Jostein Gaardner intr-o carte adresata tuturor, in care, alaturi de istoria filosofiei, istoriseste o poveste misterioasa, captivanta, care te tine cu sufletul la gura, pagina cu pagina.
Interesanta, uimitoare, confuza, misterioasa, inteligenta ... asa este "Lumea Sofiei".
Si ca sa sporesc curiozitatea de a citi cartea, spun ca printre personaje se numara: Sofie Amundsen, Alberto Knox, Platon, Adam si Eva, Noe, Scufita Rosie, Alice (cea din Tara minunilor si Tara Oglinzilor), un caine vorbitor... ajunge?
Cine esti tu?
Ce forte conduc evolutia istoriei?
Ce a fost intai-gaina sau ideea de gaina?
Are omul idei innascute?
De ce ploua?
De ce sunt cuburile de constructie cea mai geniala jucarie din lume?
(Raspunsurile le gasiti in carte)
"Lumea Sofiei" a cucerit lumea cititorilor fiindca autorul ei a avut curajul sa-si inchipuie ca intre filosofie si "1001 de nopti" nu e nicio diferenta. (Silviu Mihai)
Lectura placuta:)