
sau cum se isca si unde poate duce violenta". Asa se numeste a treia carte a lui Heinrich Boll pe care am citit-o. Sunt cel putin la fel de impresionat ca si de celalalte doua. Trei carti cu trei stiluri diferite, cu trei teme diferite. Asta m-a surprins probabil cel mai mult la Boll. Are o capacitate fantastica de a scrie original, fara a repeta idei sau teme. Daca-l luam de exmeplu pe Coelho sau Arturo Perez-Reverte, dupa ce citesti doua carti, iti dai seama in ce directie duc si celalalte. Aceleasi idei, dar sub o alta forma, putin schimbata. La Boll insa... exista complexitate, originalitate si o inlatuire a actiunii ce te tine cu sufletul la gura pagina cu pagina.
Lecturarea acestei carti m-a dus cu gandul la Procesul lui Kafka. Nu prin absurditatea motivului procesului ci prin exagerarile si inventiile personajelor. Daca la Kafka e mai degraba un proces al constiintei lui Josef K., Katharina Blum este acuzata in prima faza de complicitate la evadarea unui infractor periculos. Si este acuzata pe buna dreptate. Insa ce va aduce acest lucru in viata tinerei menajere este prea de tot. Figura ei ajunge pe prima pagina a JURNALULUI, cel mai important ziar al vremii in Germania (ziar ce poate fi identificat cu celebrul Bild), timp de trei zile, cat dureaza actiunea romanului.
Persoana calculata, inteligenta, ordonata si apreciata de toata lumea, Katharina Blum va deveni o criminala. Interogatoriile sucesive ale politiei, acuzatiile care i se aduc, lipsa increderii din partea politistilor in ceea ce spune, o vor face pe eroina romanului sa devian nesigura de ea insasi. Romanul arata si forta manipulatoare a presei din toate timpurile. JURNALUL publica pagini intregi despre cazul Katharinei insa felul cum o face este nemilos fata de ea. Marturiile pe care le iau cunostintelor tinerei sunt rastalmacite astfel ca "acuzata" sa fie privita ca o infractoare.Toate neadevarurile care se scriu despre ea reprezinta pentru cei care n-o cunosc adevarul, astfel ca domnisoara Blum isi pierde cu totul onoarea... Pentru JURNAL, este profitabila o astfel de exagerare pentru ca numarul ziarelor vandute creste. Ceea ce pune capac tuturor nedreptatilor impotriva Katharinei este moartea mamei sale, bolnave de cancer. Un ziarist de la JURNALUL ii face acesteia o vizita in care ii spune ce a facut si ce este fiica sa in viziunea opiniei publice. Grav bolnava, aceasta face infarct si moare. Acesta va fi , probabil, aspectul decisiv in decizia Katharinei de a-l omori pe acel ziarist. Fapt care se va intampla a doua zi...
Forta de manipualre a presei este atata de mare incat poate transforma o minciuna in adevar. Si e valabila mai ales in zilele noastre. Presa, ca a patra putere in stat, este mai mult raufacatoare decat pur informativa. Acest lucru doreste sa-l scoata si Boll in romanul mai sus prezentat. "Onoarea pierduta a Katharinei Blum" este un roman de actualitate si va ramane asa multa vreme de acum inainte.
O lectura placuta dar si cutremuratoare pe alocuri. O lectura fascinanta.