

"Che Guevara sau mistificarea istoriei" a scriitorului de origine cubaneza Jacobo Machover este, poate, un fel de incununare a tuturor cartilor si filmelor despre legendarul revolutionar. Nu pentru ca ar fi o carte de mare amploare sau ar prezenta cele mai mici detalii despre Che, dar prezinta adevaratul personaj si nu mitul construit in jurul persoanei sale.
Che Guevara este probabil la fel de cunoscut ca si Fidel Castro doar ca executarea lui de catre soldatii americani i-au dat "infatisarea" de personaj pozitiv ce a depasit granitele sud-americane. Milioane de tineri il au ca erou pe Che, exista milioane de tricouri si postere cu figura lui, tricourile suporterilor lui OM au imprimata pe tricouri imaginea revolutionarului. Che Guevara reprezinta "o revolta a tuturor timpurilor impotriva tuturor puterilor", astfel este el pastrat in istorie, astfel intra in constiinta tinerilor din intreaga lume.
Medic, luptator de gherila, economist, teoretician al socialismului, artist al razboiului, poet, om de stat si rebel, Che Guevara a fost, pe rand, adeptul si criticul peronismului, comunismului, stalinismului, maoismului si trotkismului. Mitul cosntruit in jurul lui se datoreaza in mare masura lui Fidel Castro care a dorit sa faca din Che un martir in lupta impotriva americanilor, un martir prin care sa-si promoveze propria imagine. Pentru fratii Castro, Che valora mai mult mort decat viu si de aceea a fost trimis sa lupte in Congo si Bolivia, unde va fi ucis.
Cine a fost de fapt Che Guevara? Dincolo de discursurile in care vorbea de pace, de omul nou, de libertate, existau executiile pe care le comanda si la care participa cu un sentiment de victorie. Intr-un discurs la o adunare ONU declara : "Am impuscat, impuscam si vom continua sa impuscam", referindu-se la asa-zisii tradatori sau spioni. Desi avea admiratori printre intelectualii vremii (Sartre sau Simone de Beauvoir), el spunea " Vinovatia multora dintre intelectualii si artistii nostri este consecinta pacatului originar; ei nu sunt revolutionari autentici". De ce erau vinovati, nu se stie... Au avut loc atacuri in presa si chiar condamnari fara judecata asupra scriitorilor cubanezi. Toti intelectualii care nu erau pentru revolutia lui Che au fost trimisi in lagarele de "munca voluntara", menite sa construiasca omul-nou.
Ce credea Che despre razboi?: "Razboiul trebuie purtat pana acolo unde-l duce dusmanul:la el acasa, in locurile lui de distractie; e nevoie de un razboi total." Dar despre soldat?: "Ura intransigenta fata de dusman, care depaseste limitele naturale ale fiintei umane, facand din ea o masina de ucis eficienta, violenta, selectiva si dura. Asa trebuie sa fie soldatii nostri; un popor lipsit de ura nu poate triumfa in fata unui dusman brutal"
Toate acestea cumulate fac din Che Guevara un personaj dur, crud, nemilos. Dincolo de imaginea de luptator pentru libertate sta adevaratul revolutionar si crimele acestuia.
Cantaretul cubanez Paquitto D'Rivera spunea intr-o scrisoare adresata lui Carlos Santana dupa ce acesta a purtat un tricou cu chipul lui Che la decernarea Premiilor Oscar in 2005: " Ai avut nedelicatetea de a arbora cu trufie un enorm crucifix pe un tee-shirt, cu imaginea stereotipa a micului macelar din La Cabana. Asa il numesc pe Che Guevara cubanezii care au avut de suferit in acea inchisoare de pe urma acestui personaj lamentabil. Unul dintre acesti cubanezi este varul meu Bebo, care a fost inchis acolo pentru ca era crestin. Bebo imi povesteste mereu, cu amaraciune, cum auzea din celula lui, in zori, executiile savarsite fara o judecata prealabila ale tuturor celor care mureau strigand: "Traiasca Hristos-rege!"
Nu-l elogiez pe Che,
nu l-am elogiat nici pe Stalin,
cu Che am discutat adesea in Mexic,
apoi in Havana
unde m-a invitat, in timp ce-si framanta trabucul intre buze,
asa cum inviti pe cineva sa bea un pahar intr-un bar,
sa-l insotesc pentru a vedea cum sunt impuscati oamenii in fata plutonului de executie din La Cabana. (poetul roman Stefan Baciu)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu